KØKKENTRENDS 2024

Er du nysgerrig på hvilke farver der kommer til at dominere i køkkenet fra 2024 og frem? I dette indlæg guider vi dig igennem alle trends og farver, så du er klar til at gå 2024 i møde!

Køkkenerne i 2024 er inspireret af minimalisme og en effektivisering af de kedelige bagateller, der kræves til madlavning. Vi kræver mere opbevaringsplads og multifunktionelle løsninger. Vores hverdag er præget af mangel på tid; derfor skal overfladerne være nemme at rengøre og vedligeholde. Det moderne køkken fra midten af århundredet er en stor trend inden for boligindretning og spiller stadig en stærk rolle med en ny, moderne fortolkning af materialer, former, teknologier, farver og overordnet æstetik, samtidig med at enkelheden fra midten af det 20. århundredes designinspiration bevares.

FARVER SOM VIL REGERE I KØKKENET FRA 2024

Nogle farver til køkkenet vil, ifølge nogle designere, føles forældede. Her er de farver, du kan bruge i stedet for.

At tilføje farve med maling er en hurtig og nem måde at tilføje stil og personlighed til et køkken, men hvis det går galt, kan du risikere at ødelægge hjertet af dit hjem.

Køkkenfarver (selvom du bruger neutrale farver) bør være den første ting at overveje, når du leder efter køkkenideer. En af de mest tiltalende finish til køkkenskabe og vægge, er mat maling som egner sig til både det traditionelle køkkens klassiske udseende og sprøde lineære designs. Fordelen ligger i dets næsten ubegrænsede valg af farver, der giver dig frie tøjler til at udtrykke dig selv, uanset om dit hjem er tidssvarende eller moderne, landligt eller urbant – og du kan altid male om, hvis du beslutter dig for at opdatere senere.

Ligesom med enhver forældet udsmykningstrend, er en af de største fejltagelser helt at undgå malede og farvede overflader af frygt for, at dit rum ældes dårligt.

VIS DIN PERSONLIGHED FREM I KØKKENET

Med maling til køkkenet kan du nemt og hurtigt gøre dit standard-køkken mere spændende, enten ved at male væggene omkring elementerne, eller ved at male køkkenlågerne. Du kan vælge at male fronterne i samme farve som væggen, at male dem i en lignende farve for at skabe et roligt tone-i-tone look, eller du kan male enten fronterne eller væggene i en kontrastfarve. Prøv for eksempel at male væggen i en dyb, mørkeblå nuance som kontrast til lyse egetræsfarvede låger. Du vil opleve at elementerne vil poppe frem og komme meget mere til sin ret, end hvis væggene er malet med en hvis eller beige farve.

TIP! Maler du dine køkkenlåger og væggen i samme farve, vil du øge rumfølelsen og få køkkenet til at fremstå større end det er.

Den mørkeblå farve på køkkenlågerne får et blødere look når den sammensættes med naturlige træmaterialer med en gylden glød. Bagvæggene er malet med en helt ren hvid maling som skaber de stringente linjer og står i smuk kontrast til de varme træelementer i køkkenet.

FARVER TIL KØKKENET ANNO 2024

Det kommer måske ikke som en overraskelse, men når vi skal tale om årets køkkenfarver 2024, kommer vi ikke udenom farver som har sin oprindelse i naturen. I år ser vi forskellige blå toner vinde frem, som minder om både himmel og hav, alt efter hvilken nuance du vælger. Bløde, rødbrune terrakotta og jordfarver er også på sit højeste lige nu.

Udover farver, er tekstur på væggene en trend som er vundet frem de seneste par år. Du kan skabe strukturerede vægge på flere forskellige måder; den mest populære er nok at male en væg eller et møbel med kalkmaling. Kalkmalingen skaber en fløjlsblød og mat overflade, med et subtilt farvespil som skaber en smuk og levende væg. Er du til det mere industrielle look, kan du spartle væggen med dekorativ beton eller betonmaling, som ligeledes understreger de naturlige elementer der er så populære, samtidig med at du skaber en moderne og slidstærk væg. 

Tekstur har måske været noget, vi har været vant til i stuetrends og soveværelser i årevis, men det er først for nylig, vi har set det sive ind i køkkener.

I takt med at interiørdesign i fællesskab vender sig mod naturlige materialer, former og farver som en måde at bringe den beroligende, jordnære karakter af det udendørs ind i hjemmet, indtager køkkenet en klassisk, tidløs tone, plukket direkte fra haven som en nøglefarve for 2024. En sart grøn virker opløftende, sprudlende, men alligevel subtil, der fortsætter køkkenets bevægelse mod bløde pastelfarver, mens den afspejler vores ønske om at være tæt på naturen. Det er et skridt videre fra salviegrønne køkkenideer, som har domineret i et stykke tid, en lidt sjovere tilgang.

2024 kommer også til at handle om dristige toner, taktile overflader og statement-belysning. Køkkener vil åbne op for mere naturinspirerede paletter af grøn og lyseblå.

I det kommende år vil der være mindre efterspørgsel efter helt hvide eller dæmpede køkkener, da vi nu omfavner mere farve i vores hjem. Malede køkkenskabe og farvede øer vil tordne fremad.

Taktilitet er alfa omega når vi taler indretningstrends for 2024. En betonvæg kan skabe et cool og industrielt look. Tilsæt dybe og mørke træsorter samt detaljer i messing eller guld.

SUBTIL PINK I STEDET FOR DRAMATISK RØD

Rød er en stærk og fed farve til køkkenet – hjemmets arbejdshest – men på det seneste har vi været vidne til et farveskift til en blødere, subtil nuance – ind i pink.

Rig, elegant og nuanceret pink er ubestridt nuets farvetrend. En varm pink, tilføjer elegance i dit hjem. En alsidig nuance, den kan skifte til en legende pastel eller lysnes til dyb koral.

Denne tone fungerer perfekt i et lille køkken, der er ret mørkt, eller som lider af mangel på naturligt lys. Det tilfører ikke kun et rum med lysstyrke og munterhed, men det vil også fremhæve alle accentfarver i rummet.

Med sine klare bånd til den naturlige verden bruges varm pink til at male accentvægge og lysne et køkken eller spiseområde med farvestænk, der symboliserer og fremmer sundhed og vitalitet.

På grund af dets tætte forhold til lyserøde og orange nuancer, er farven humør-boostende og energistimulerende uden at blive overvældende som mange røde køkkennuancer. På den anden side, med mere dæmpede og subtile toner, kan pastellyserødt blive et godt valg til at øge stille selvtillid og sindsro.

En varm rosa nuance skaber en lys, let og feminin stemning, og så er den nem at sammensætte med lysere træsorter såsom egetræ. Kombinér med varme beige eller greige toner for at fuldende looket.

UDSKIFT GRÅ MED BEIGE OG TAUPE

Engang en gennemprøvet neutral, men den grå farve er siden faldet i unåde, når det kommer til køkkenfarver. I stedet griber flere designere og dekoratører efter beige – det nye neutrale inden for boligindretning.

Du skal ikke undervurdere hvordan en blød og beige farvepalet kan tilføje varme og elegance. En blød palet af harmoniske neutrale farver skaber en reflekterende baggrund for årstidernes evigt skiftende lys.

Det brede spektrum af neutrale, jordnære nuancer, de fremtryller, giver rig inspiration til at skabe et beroligende indeklima. Fra cremede kalkstensnuancer til de gråbrune af forvitret eg og varme lerede, neutrale nuancer kan være lige så fængslende som farve.

UDSKIFT HVID MED VARME HONNINGGULE TONER

En anden tidligere favorit, hvide køkkener er ikke længere den eftertragtede køkkentrend, de engang var. I disse dage stræber designere og forbrugere efter stemningsfremmende nuancer for at tilføje et strejf af livsglæde til deres køkkener. Det er ikke overraskende, at gul sætter fokus på vores køkkenfarver for 2024. Som en af de mest opløftende farver er det ikke overraskende, at den får en renæssance.

Fra smuk primula til frisk citron, gul maling bringer varme og solskin til enhver overflade, den rører ved i et lyst køkken. Denne muntre malingsfarve gennemsyrer rummet med optimisme og er perfekt til at bringe en følelse af positivitet ind i hjemmet. Gule køkkener er også meget beroligende, især når de kombineres med kølige, beroligende toner som grå og blege, dæmpede blåtoner. Farven skaber en følelse af ro med en følelse af velvære og afslappethed.

Udover at overveje stilen på det køkken, du ønsker at indrette, bør du også tænke over, hvordan du bruger den plads og den energi, du ønsker at fremkalde. Blegere, blidere nuancer vil skabe en beroligende atmosfære, mens stærkere solrige nuancer giver mere højoktan energi, især vigtigt i et familiekøkken. Juster den energi yderligere ved at vælge alternative finish som kalk eller blank lak.

Du kan roligt erstatte dine beige elementer med en sart og underspillet okker-gul farve. Vælger du en gul maling med grønne undertoner, vil farven virke varm og blød. Sammensæt den med lyse træsorter såsom egetræ og tilsæt små gyldne detaljer for at fuldende looket.

UD MED MARINEBLÅ – IND MED COBALT, LAPIS OG CERULEAN

Man skulle næsten tro at Miranda Priestley har skabt de kommende farvetrends.

Marineblå vil altid være populær, men på det seneste har designere overvejet blødere, subtile, rolige variationer i det moderne køkken. En nuance, der altid har været populær i interiørets verden, havblå er indstillet til at blive 2024’s køkkenmaling farve du jour.

Fra de lokkende akvamarinfarver af sandede caribiske kyster og de glitrende blågrønne toner af småstensstrande ved Middelhavet til de blækfarvede blåtoner og midnatstoner af dybt atlantisk vand, havets farver er lige så fredfyldte, som de er slående og tilbyder et alsidigt spektrum til at dit køkken med.

Havblå farver er ligesom lapis og cerulean de mest vidunderlige kønsneutrale malingsfarver. Undgå dog at bruge kolde blå farver i nordvendte værelser. Find i stedet dem, der har nogle varme toner i dem, og de vil være en strålende baggrund for kunst, tekstur og tømmer.

Lad dig ikke afskrække af de dybe og mørke turkis og petroleumsblå farver. Anvend den alene som accentfarve til neutraler som koksgrå, beige og greige som her på billedet. De varme beige nuancer bløder helhedsindtrykket op, mens den klare turkise farve vil virke som rummets fokuspunkt.

PASTELLER I KØKKENET

Mørke køkkenskabsfarver blev engang betragtet som de bedste malingpaletter til køkkener. De var dristige, stærke og skjulte en mængde udsmykningssynder. Vi er dog gået fuld cirkel, ligesom de fleste trends, og byder nu velkommen tilbage til de pastelfarver, der tidligere prydede 1950’ernes køkkener op og ned i landet.

Fra fredelige lyserøde til salige blå farver, lyse, sukkerholdige nuancer vil give en illusion af plads og skabe en afslappende atmosfære i hjemmet.

Pastelfarver tilbyder et charmerende alternativ til neutrale eller mørke nuancer; de er rolige, men omfavnende, beroligende, men opløftende og kan give ekstra liv til et rum uden at være overvældende.

LYSE FARVER TIL KØKKENET

For langt de fleste, har køkkenet en central placering i hjemmet. Derfor er det en god ide at bruge lidt ekstra tid på at finde nye farver til køkkenet. Er dit køkken lille, eller kommer der ikke særlig meget naturligt lys ind, kan det være en fordel at male det med lyse farver for at få det til at virke større og mere rummeligt. Men bare rolig. Lyse farver er meget mere end bare hvid, grå og beige maling. Sammensæt en smuk palet af pastelfarver – disse vil åbne rummet op, men samtidig får du noget farve ind i køkkenet. Især i køkkenet er det ofte ideelt at lege lidt med forskellige farvekombinationer, da dette rum ofte har flere forskellige funktioner. Med forskellige nuancer af samme farve, eller med en kontrastfarve kan du opdele dit køkken i forskellige zoner, så farverne på væggene markerer madlavningszonen, spisezonen, lektiezonen mm. Så længe du holder dig til at male med pastelfarver, kan du let inkorporere flere forskellige farver i ét rum, da farverne er så sarte at det ikke kommer til at ligne et cirkustelt.

STØVEDE FARVER I KØKKENET

Falder pastelfarver ikke lige i din smag, kan du i stedet male dit køkken med støvede og matte farver. I 2024 kommer især de lilla nuancer frem i de nordiske hjem, og med en smuk støvet lilla maling skaber du både hygge og ro, på én gang. Farven virker afdæmpet og sammensætter du den med mørke og eksotiske træsorter, kommer den virkelig til sin ret! Kombinér med små detaljer i andre støvede farver, såsom en smuk olivengrøn eller en dyb mørkebrun. Ønsker du at skabe lidt mere liv og kontrast, er det den sennepsgule maling du skal have fundet frem.

Sarte pasteller er en ideel måde at få lidt farve ind i indretningen på, uden at de tager overhånd. Især de lilla nuancer virker beroligende, og kan let erstatte den klassiske grå vægfarve.

MØRKE FARVER I KØKKENET

Det er de seneste år blevet mere og mere populært at installere køkkenelementer i mørke og dybe farver. De dybe og mørke nuancer skaber en afslappende atmosfære, der emmer af eksklusivitet og elegance. En dyb navyblå eller en hengiven mørkerød farve i køkkenet kommer virkelig til sin ret når du kombinerer farverne med naturlige, lyse og bløde træsorter som understreger det jordnære og står i smuk kontrast til de dramatiske mørke farver.

SORT MALING I KØKKENET

Er du mere til det helt stringente og stilrene look, så prøv at male dine køkkenlåger i en dyb, mat sort farve. Sort maling i køkkenet kan kombineres med alle former for trædetaljer, uanset om det er lette og lyse træsorter, eller de mere dybe og eksotiske du vælger. Når du maler dine køkkenåger sorte, kan kontrasten mellem de matsorte låger og en helt hvid væg, hurtigt komme til at virke voldsom. Blød derfor gerne looket op med en lækker varm og cremet beige eller greige farve på væggene.

På overfladen kan sorte køkkener fremstå som et vovet, eller endda uklogt, valg, men klogt udført, kan det skabe en effekt som ingen anden farve. Dette er en del af grunden til, at sorte køkkener oplever en stor stigning i popularitet i år.

Hvis tilføjelse af lag af sort er lidt ekstremt for din køkkensmag, er en anden ny måde at inkorporere sort på at bruge det på både din bordplade og din bagplade for et iøjnefaldende look.

MATERIALER I KØKKENET

Når du skal male dit køkken, uanset om det kun er væggene der skal males, eller hvis køkkenlågerne også skal have sig en tur, skal du huske at tage højde for de elementer og materialer der er i køkkenet, som du ikke vil skifte eller male. Er dine hvidevarer af stål, sorte eller hvide? Er bordpladen af træ, laminat eller marmor? Og hvad med gulvet? Er det et trægulv, et laminatgulv, et klinkegulv eller noget helt fjerde? Mange mennesker glemmer at tage højde for alle de farver som allerede er en fast del af køkkenet. Når du skal finde en farvepalet til køkkenet, er det derfor essentielt at du inkluderer de farver som allerede findes i køkkenet – på denne måde skaber du et komplet helhedsindtryk.

I den Skandinaviske indretning er naturmaterialer som træ, granit og marmor utroligt populære, og lette at sammensætte med andre farver grundet deres minimalistiske beskaffenhed.

Hvilke materialer og funktionalitet kan gøre et køkken specielt? Den seneste trend er en kombination af materialer og teksturer udvalgt efter din individuelle smag. Jordagtige, naturlige materialer er med til at give rummet et mere organisk look.

Træ MDF’er eller laminater i kombination med glas og metal, såsom kobber og bronze, passer godt til marmor eller imitationer af marmor eller granit med interessante årer eller farver. Også farverne på marmor bliver mere og mere attraktive. Valget af materialer kan virkelig ændre og forfine et rum og skabe visuelt drama, en accent, mens geometri og unikke detaljer er med til at skabe en interessant visuel linje og kan afsløre meget om din personlige smag.

GENBRUG OG BÆREDYGTIGHED

Naturmaterialer, bæredygtighed, personlighed og leverum. Dét er de 4 nøgleord for de kommende og aktuelle køkkentrends anno 2024.

Det er ingen hemmelighed at bæredygtighed og genbrug har været et gennemgående tema i de seneste år. Skal du opdatere dit køkken, og kan du bevare nogle af de originale detaljer, er det et godt udgangspunkt når du skal finde din nye stil. Du behøver dog ikke at kæbe alt på et loppemarked for at holde den moderne stil – bland gammelt med nyt og skab nogle smukke kontraster i din indretning.

NATURMATERIALER I KØKKENET

At naturlige materialer er trendy, er heller ikke nogen nyhed. Når vi omgiver os med materialer som vi kan finde i naturen, finder vi ro og stilen repræsenterer naturlig kvalitet og holdbarhed. Af naturmaterialer til køkkenet kan vi blandt andet nævne: forskellige træsorter. De mørke og eksotiske træsorter skaber en hyggelig og omsluttende følelse, hvor de lette og lyse sorter skaber et mere åbent og rent look. Elementer i natursten eller marmor har et naturligt farvespil i sig, som står i smuk kontrast til de ensfarvede og rolige flader, som der ofte er i et køkken. Som i ethvert andet rum, er grønne planter et must for at skabe den jordnære og naturlige stil. I køkkenet er det ideelt at pynte op med smukke og velduftende krydderurter, som du samtidig kan bruge i madlavningen. Vælger du tekstiler til køkkenet som eksempelvis gardiner og viskestykker i hør eller linned, understreger du denne naturlige indretningstrend.

Når du skal tænke materialer og former i dit køkken, er det en god ide at skabe nogle kontraster. Har du eksempelvis en bordplade i natursten, kan du bløde det hårde look op, ved at tilføje nogle organiske former, for eksempel i form af vaser, potter eller krukker.

Naturlige træsorter og natursten som marmor er stilrent og kan sagtens kombineres med andre farver. Når du sammensætter forskellige træsorter og naturmaterialer kan du med fordel overveje at vælge sorter som indeholder de samme undertoner. Her har alle farverne en sart rød undertone som gør at de spiller sammen, uden at helhedsindtrykket stikker af.

METALLER I KØKKENET

Skal du pifte dit køkken op, kan du skabe et utrolig lækkert udtryk ved at tilføje greb, armaturer eller lamper i metal. De varme metaller såsom guld og kobber har været populære i et stykke tid, men nu ser vi at også de kølige metaller som sølv og krom vinder frem igen. Dette hænger også sammenmed princippet om bæredygtighed, hvor rustfrit stål bare er en sikker vinder. Fremstillingen af rustfrit stål er meget miljøvenligt og helt blyfrit. Desuden er stål genanvendeligt og meget hygiejnisk at have i et køkken. Anvender du stål i køkkenet vil du skabe en industriel følelse, hvor de varme metaller skaber en mere lun effekt.

KØKKENFARVER INSPIRERET AF NATUREN

Grønne og blå toner er særligt relevante for køkkenerne i 20’erne og 30’erne i det 21. århundrede. Balancen er inspireret af “less is more”-filosofien med minimalistiske detaljer og en diskret tilgang til indretning. I stedet er fokus på fængslende farver og skønheden i indviklede, kompositoriske mønstre inspireret af naturen.

Farvepaletten i det moderne køkken elsker kontrasterende, dybe, rige farver: grøn, brændt keramikrød og mørk koralrosa; sennep og kobberfarvede metaller. Sort er stadig trendy, ligesom de mørkebrune nuancer af valnød og eg. Kontrasterende sort og hvid finder også en plads i moderne køkkener.

DE STØRSTE KØKKENTRENDS FOR 2025/2026

Det forventes, at rigere træsorter, såsom valnød, kirsebær og rødeg, vil blive mere almindelige i fremtidens interiør. Fede, farverige nuancer, afbalanceret med neutrale farver vil være særligt trendy.

Designere eksperimenterer dristigt med forskellige kombinationer af træ og hårde overflader, f.eks. granit, marmor eller innovative overflader lavet af genbrugsmaterialer. Denne ændring vil være mest mærkbar i køkkenet, uanset om du bruger modige kombinationer af skabe og bordplader eller laver små renoveringer af eksisterende køkkener.

Introduktionen af nye materialer og brogede farveskalaer giver dig mulighed for at eksperimentere med nye looks. Sidste år skete et skift i retning af maksimalisme, hvor man eksperimenterede med mønstre og rige farveskemaer. I år fortsætter denne trend med en friskere inderlighed, og den vil blive etableret som hovedtrend.

Der vil være modige og fremadrettede designs, der giver rummet øget personlighed. Vi vælger tilpassede mønstre og farver i stedet for at gå efter tilpassede produkter, der passer til ethvert rum.

Hvis dit køkken er en del af et åbent rum eller er visuelt forbundet med spisestuen eller stuen, så overvej en farveblok for at give ikke kun denne plads, men endda resten af hjemmet et stort personlighedsløft.

En dyb mørkegrøn maling leder tankerne hen på de smukke svenske skove. Kombinér med rige træsorter og gyldne detaljer for at skabe et eksklusivt look.

FINDES DER SPECIEL MALING TIL KØKKENER ELLER KØKKEN-MALING?

Du har måske forsøgt at google ’køkkenmaling’, men har erfaret at her desværre ikke popper så meget nyttigt frem i søgeresultaterne. Når du skal male dit køkken er der nemlig flere faktorer som spiller ind, når du skal beslutte dig for hvilken type maling du vil anvende. På denne side har vi samlet alt information der er værd at vide om maling til køkkenet.

MALING TIL VÆGGE I KØKKENET

Skal du male væggene i køkkenet, kan du i princippet bruge en ganske almindelig vægmaling, i glans 5 eller 10. HUSK! Jo højere glans, des nemmere er væggen at tørre af når den bliver beskidt. Derfor anbefaler vi som udgangspunkt at du maler dine vægge i køkkenet med minimum en glans 10’er.

Skal du male væggen ved køkkenbordet, håndvasken og komfuret? Mange vælger at sætte et backsplash op for at skåne væggen for vand, fedt og snavs, men ønsker du at male dette område med en farvet vægmaling, kan det sagtens lade sig gøre. Du skal blot have in mente, at dette område er et af de mest udsatte i dit hjem, og derfor anbefaler vi at du anvender en vådrumsmaling i glans 25 her. Vådrumsmalingen indeholder mere lak og skimmelhæmmende midler, som gør den mere robust og vaskbar.

MALING TIL KØKKENLÅGER

Vil du male dine køkkenlåger, anbefaler vi at du anvender en træ- og metalmaling i glans 5 eller glans 40. Her er det dog væsentligt at du husker det grundige forarbejde, for at få et smukt resultat. Lågerne skal vaskes, slibes og grundes omhyggeligt, før du maler dem med enten en lakrulle, eller med en sprøjtepistol. Hos Gebenna kan du få tonet din træmaling i samme farve som din almindelige vægmaling eller vådrumsmaling.


Udgivet

i

af

Tags: