Økonomi

Sådan kommer du igennem studierne med en sund økonomi

Studerende

Lektiebyrder og ungdomskvaler er der nok af i livet som studerende, og derfor er privatøkonomien det sidste, du ønsker at bakse for meget med på sidelinjen. Derfor giver vi dig her fire gode råd til, hvordan du får lagt en sund økonomi, der trods et beskedent SU-budget formår at dække hverdagens udgifter samt de festlige arrangementer, der hører sig til.

Vær ærlig over for dig selv, når budgettet skal lægges

En stor del af budgetplanlægningen er at lære dine vaner og behov at kende. Tiden er inde til en seriøs omgang selverkendelse. Ved du med dig selv, at du med garanti kommer til at drikke 10 øl til fredagsbaren? Så skal de medregnes i dit budget.

Det er vigtigt, at du klarlægger de vaner, som kan mærkes på din konto. Hvilke vaner bør du ændre eller være ekstra opmærksom på? Du kan med fordel gennemgå aktiviteten på din bankkonto for de seneste seks måneder for at danne dig et billede af, hvordan dit forbrug fordeler sig.

Derudover er det afgørende, at du ikke undervurderer udgifterne til det sociale liv på dit studie. Sørg for fra start af at gøre plads i budgettet til de arrangementer, der dukker op, så du ikke pludselig får lavet rod i budgettet ved at overtrække fra dine øvrige udgiftsposter.

Spørg dig selv, hvor kan du hente de store besparelser

Når du har fået et overblik over, hvad dine penge går til, er det næste skridt i processen at spørge dig selv åbent og ærligt, hvor du kan hente de store besparelser. Har du eksempelvis behov for en tv-pakke? Eller kan du nøjes med at abonnere på et par streaming-tjenester? Og kan du måske spare penge ved at samle nogle af dine abonnementer og regninger under én udbyder?

Dertil kan du med fordel forsøge at lede efter billigere alternativer til de faste udgifter, du allerede betaler såsom forsikringer samt bredbånds- og mobilabonnementer. Du kan endda finde rabatkoder til at spare oprettelsen, så skiftet giver en endnu større økonomisk bonus (se mere lige her).

Undgå at smide dine penge i affaldsskakten!

Det er en kedelig tendens, men det er desværre kolde fakta; alt for mange – studerende såvel som den øvrige befolkning – handler mere mad ind, end de kan nå at spise. Det resulterer i et enormt madspild, som udover at være trist af moralske årsager, også hos mange skader privatøkonomien.

Men hvordan undgår du at ryge i fælden? Der er flere ting, du kan gøre, for at forebygge at dine penge bliver brugt på overflødigt mad. En mulighed er, at du dagligt handler ind til dagens måltid. Dette sikrer, at du ikke køber mere ind, end du skal bruge i øjeblikket. Det er dog en mere besværlig og tidskrævende tilgang, som formentlig ikke vil fungere i praksis i en hektisk hverdag på studiet.

Alternativt kan du lægge en ugentlig madplan, hvor du nøje overvejer, hvad du vil få spist i løbet af ugen. Forsøg derudover at holde dig opdateret på de forskellige dagligvarebutikkers tilbudsaviser, så du sikrer dig, at dine madudgifter holdes på et minimum.

Sørg for at have penge i ærmet til det uventede

Et sidste råd til at opbygge en sund økonomi er at prioritere din opsparing. Selvom det kan være fristende at forkæle sig selv med en sjælden omgang shopping eller give den lidt ekstra gas med dankortet i fredagsbaren, er en opsparing grundlaget for en stabil økonomi. Uforudsete udgifter kan komme i alle størrelser, og hvis ikke du har et økonomisk sikkerhedsnet for dig selv, kan det blive en grim oplevelse.

Så hvis du får lidt ekstra penge imellem hænderne, så spørg dig selv, om ikke de vil gøre mest gavn på den lange bane ved at blive sat ind på din opsparingskonto

Skriv kommentar

Klik for at kommentere